Tinie van Dalen nieuwe voorzitter J-& T Gemert

GEMERT – Trommels en ritme, klaroengeschal. Het échte rond-bazuinen. Het zijn de eerste gedachtesprongen die ik maak bij de naam Jachthoorn- & Trompetterkorps. Maar er is méér. Ik praat over het wel en wee van het korps met Tinie van Dalen, de gloednieuwe voorzitter.

Door Simon van Wetten

In den beginne, vanaf 1959, werd er onder de vlag van harmonie Excelsior vooral getrommeld; een drumband waarin het slagwerk veruit de boventoon voerde. In 1976 ging alles een toontje hoger, of lager – hier toont zich mijn gebrek aan muzikaliteit – en maakten de Bes-instrumenten plaats voor een Es-instrumentarium. Concoursen, taptoes, de landstitels stroomden binnen, óók in de hoogste divisie. Sinds een jaar of acht speelt het korps steeds meer Franse Batterie-Fanfaremuziek. Deze muziek levert niet direct nieuwe uniformen, maar wel een nieuw jasje op. Het klinkt allemaal uitdagender en niet zo zwaar als de voorheen gespeelde Duitse marsmuziek. Tegelijkertijd is de unieke jachthoornsound behouden.

Zo, dat was de geschiedenis, nu het heden en de toekomst. Tinie van Dalen daarover: “De voorzitterspost was vacant, men wist dat ik sinds kort flink wat tijd over heb, en ik kreeg dus bezoek. Tja, als je al ooit voorzitter bent geweest van de roemruchte zomeravondvoetbalclub De Commanderij, maar ook van voetbalvereniging Gemert en van de ex-prinsen (carnaval, wel te verstaan), en je hebt daarnaast in de besturen van de Kindervakantieweek en de Veteranencommissie gezeten, dan ligt je voornemen om af te bouwen binnen de kortste keren in de prullenbak.”  Tinie aarzelt even bij de volgende stap in het verhaal. “Ik werd toen ik me eenmaal kandidaat had gesteld, unaniem gekozen. Ik vind dat wat brallerig klinken, maar toch is het goed om te vermelden. Het geeft namelijk aan dat ik niet als de buitenstaander word gezien die het allemaal wel even komt regelen.”

Nou ja, buitenstaander … Vroeger, als snotneus, drumde Tinie al in de drumband, nog vóór de afsplitsing met de harmonie. Lang geleden dus. En nu, Tinie? “Ik ben in een warm, maar niet in een gespreid bedje terecht gekomen. Er is namelijk terugloop. Het korps is in de afgelopen jaren teruggegaan van vijftig naar dertig leden. Om het niveau waarop het korps acteert vast te houden, is een minimale bezetting van dertig man nodig. Onze leden lopen om die reden al een paar jaar op de toppen van hun tenen. Ze kunnen eigenlijk nooit afzeggen voor een optreden. Dan wordt de groep te klein. We nemen om die reden ook niet altijd optredens aan. Er moet dus iets gebeuren.”

Klopt. Want het niveau is echt hoog. Dit weekend doet het korps mee aan de beroemde Taptoe van Delft. Een hele eer wanneer je bedenkt dat die taptoe van origine een militaire happening is, waar slechts voor een paar burgerkorpsen plaats is. Het J- & T Gemert treedt op in de uitmonstering van het voormalig Tamboerkorps van de Koninklijke Luchtmacht. De uniformen zijn al gepast. Tinie: “Dat soort optredens, dat willen we vasthouden. We bieden dus voor belangstellenden een opleidingstraject van een jaar of twee aan, via de muziekschool en ook met eigen instructeurs. Binnenkort komt er een Open Dag. De snelste weg om het korps op sterkte te brengen, is echter om oud-leden te verzoeken zich weer bij J- & T aan te melden. Dat is mooi. Nu weten die oud-leden wat de aantrekkingskracht van het korps is. Nieuwelingen nog niet. Tinie glimt als hij op het scherm van zijn laptop wijst. Kijk, allerlei uitnodigingen om naar Frankrijk te komen, er is zelfs een optreden bij met 150.000 man publiek. En pas nog deed het korps mee aan de Brabantse Dag in Heeze. Niets mooier dan op zulke momenten en met zoveel toeschouwers je muzikaliteit te tonen en succes te hebben. Er is nóg een project met het oog op de toekomst. Het heet Music Kids. Het J- & T geeft muzieklessen op basisscholen. Zo hebben zes leerlingen van de Berglarenschool al een nummer gespeeld met het korps: “Carnavalsfestival”. U en ik weten uit Eftelingervaring hoe lang dat stuk blijft hangen! Als zulks ook geldt voor het gevoel bij het jonge grut dat het Jachthoorn- & Trompetterkorps iets moois te bieden heeft, dan zit het met de toekomst van J- & T wel snor.