Gemerts Jachthoorn & Trompetterkorps zoekt jonge aanwas met reünie-concert

Een mooi optreden en misschien ook nog wat aanwas van nieuwe leden. Met dat doel voor ogen houdt het Gemertse Jachthoorn & Trompetterkorps een groot reünieconcert op 21 mei.

Er moeten er vast meer zijn zoals Suzan Cuijpers (31), hopen ze bij het Jachthoorn & Trompetterkorps Gemert. Op haar elfde werd ze lid van het statige muziekgezelschap, maar toen ze een jaar of zeventien was, verloor ze de interesse. ,,Te veel andere zaken aan mijn hoofd.” In 2009 keerde de Gemertse terug bij het korps. In eerste instantie eenmalig, maar ze bleef tot op de dag van vandaag weer plakken. ,,Want het is echt een gezellige club.”

Vereniging in nood
Het J en T – zoals het in Gemert en omstreken ook wordt genoemd – is geen vereniging in nood, benadrukken Arnaud de Wit en Suzan Cuijpers. ,,Maar net als veel andere muziekgezelschappen zien ook wij het ledental elk jaar wat teruglopen”, vertelt De Wit (48), zelf lid sinds 1978. ,,En dat moet natuurlijk wel een keer stoppen, anders zak je door een ondergrens.”

Het gezelschap, in 1959 als drumband gestart, telde begin jaren 2000 zo’n 55 leden. Anno 2017 zijn er dat 28. Vergelijkbare korpsen, en daarvan zijn er niet zo heel veel in Nederland, tellen volgens De Wit gemiddeld rond de 35 leden. ,,Een aantal secties is inmiddels behoorlijk kwetsbaar, omdat we nog zo weinig mensen hebben die een bepaald instrument bespelen.” Als voorbeeld noemt De Wit de trompet en de bas.

Verdwenen
De lyra is een instrument dat bij het J en T helemaal verdwenen is. ,,Die hadden we ooit vijf”, weet Suzan Cuijpers nog. ,,Het leuke is wel: dankzij het reünieconcert hebben we er nu weer vier terug. We hopen natuurlijk dat dat niet tijdelijk is, maar dat ze zich weer permanent bij ons willen voegen.”

Het korps nodigde zo’n tweehonderd oud-leden uit voor deelname aan het reünieconcert. In januari zijn de repetities begonnen, een keer per maand bij café Dientje. Ruim dertig leden hebben zich er inmiddels bij aangesloten, de organisatie hoopt op nog meer belangstellenden.

Vroeger kwamen de leden vanzelf, stelt De Wit. ,,Maar nu moet je ze halen. We zoeken ook buiten Gemert; we willen geen leden van andere verenigingen afpikken.”

Bron: Eindhovens Dagblad, Ad de Koning