Geschiedenis

Het Jachthoorn- & Trompetterkorps, werd in 1959 opgericht als drumband, en toegevoegd aan de al bestaande harmonie “Excelsior” uit Gemert.

De vroegere drumband met harmonie 'Exelsior' 1959
De vroegere drumband met harmonie ‘Exelsior’ 1959
Het korps begon als een drumband waar het slagwerk veruit de boventoon voerde. Maar al snel werd dit aangevuld met zes bazuinen, waardoor het korps meer vorm kreeg. Na het eerste concours in 1960 stond niets meer in de weg voor de volgende successen.
1960-06-26 Concours Best 002
Eerste concours Best 1960
Het korps klom namelijk snel omhoog naar de bovenste divisies, waarbij het al snel vele grote prijzen won, en mee deed aan grote muziekevenementen zoals het WMC in Kerkrade.
WMC Kerkrade 1966
WMC Kerkrade 1966

In 1976 werd de drumband omgedoopt naar Jachthoorn- & Trompetterkorps “Exelsior”. En tegelijkertijd werd de bezetting omgegooid: de Bes-instrumenten maakten plaats voor een Es-instrumentarium. Het korps, in zijn nieuwe vorm, bleef natuurlijk meedoen aan grote concoursen, taptoes en andere evenementen. De landstitels stroomden binnen. Eind jaren ’70 en jaren ’80 was het vrijwel ieder jaar raak in de hoogste divisie.

WMC  Kerkrade 1981
WMC Kerkrade 1981
 Sinds 1982 is het korps zelfstandig onder de naam ‘Jachthoorn- & Trompetterkorps Gemert’. In 1984 was het korps te zien in het voorprogramma van de Nationale Taptoe op de KMA te Breda: een bijzondere ervaring, want ‘burger’-korpsen waren en zijn zeldzaam tijdens de Nationale Taptoe. Later zou het korps nog veel vaker meedoen aan het evenement.
Nationale Taptoe Breda 1984
Nationale Taptoe Breda 1984
In 1995 werd het tijd voor nieuwe uniformen. De nieuwe pakken leken veel op de oude pakken; ‘het korps moest herkenbaar blijven’, was de gedachte. In het oude uniform waren namelijk talloze grote prijzen in de wacht gesleept.
Nieuwe uniformen en nieuw slagwerk 1995
Nieuwe uniformen en nieuw slagwerk 1995
Sinds eind 2008 speelt het korps steeds meer Franse Batterie-Fanfaremuziek. Deze muziek geeft het korps een vernieuwd jasje. De muziek is namelijk uitdagender en tegelijkertijd niet zo ‘zwaar’ als de voorheen gespeelde Duitse marsmuziek. Daarbij wist het Jachthoorn- & Trompetterkorps zijn unieke jachthoornsound te behouden.
Het J- & T tijdens zijn vijftigjarig-jubileumstaptoe in Gemert 2009
Het J- & T tijdens zijn vijftigjarig-jubileumstaptoe in Gemert 2009
De steeds unieker wordende bezetting met de jachthoorn maakt het korps steeds bijzonderder Het schitterende uniform, de uitstraling van discipline en de unieke sound, maken het korps een graag geziene gast in binnen- en buitenland.

 Historisch J- & T Gemert 

Hét Jachthoornkorps van Nederland